Денков: Епидемичен взрив до месец, ако всички отново тръгнат на училище

"От 5 до 12 клас учат онлайн, защото поръчаните тестове не са доставени", каза образователният министър

19.11.2021 | 10:00 Редактор: Жаклина Иванова
Денков: Епидемичен взрив до месец, ако всички отново тръгнат на училище

"Малко повече от половината от учениците от 1 до 4  клас вече са върнати в клас чрез тестването. 3 милиона са поръчаните щадящи тестове, но все още не е доставена цялата бройка. Това е причината децата от 5 до 12 клас да продължават да учат онлайн", обяви служебният министър на образованието академик Николай Денков в рубриката "Властта говори! Открито", излъчвана на Facebook страницата на Министерския съвет:

"Не мога да кажа дата, защото доставянето на тестовете не зависи от това дали има средства, или не. Средствата са осигурени. Те зависят от това кога фирмите ще ги докарат с камионите в склада в Лозен. Това, което сме казали, е, че за 24 часа ги разпределяме, и че родителите ще знаят 2 дни предварително", информира образователният министър.

Парите за тестване за децата от 1 до 4 клас са осигурени до коледната ваканция.

С Денков е обсъждан вариантът по-големите ученици да се върнат в присъствено обучение с друг тип тестове и вземане на проба от носа, както е в Австрия и други държави, предаде БНР. Но има съпротива от родителите да се ползват този тип тестове.

45% са ваксинираните учители, сочат данните на МОН. Ниският брой установявани с коронавирус деца при тестването се дължи на тяхната триседмична изолация, изтъкна министър Денков.

"Ако всички отново тръгнат на училище, е възможно в рамките на 1 месец отново да се възпроизведе епидемичен взрив", посочи служебният министър.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


3
1 rate up comment rate down comment 1
123
преди 2 години
Дрън-дрън. Стана ясно, че предпочитат да дадат по 25 лв за ученик, а не по 600. Е, големите ученици в момента не им струват никакви пари. Явно ще си продължат онлайн. Сигнализирай за неуместен коментар
2
0 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 2 години
Тоя не знае къде се намира. Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 1
Мистър Плюнка
преди 2 години
Нали зеленият сертификат беше това, което пречупи кривата? Какво общо имат децата? Сигнализирай за неуместен коментар